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1 Reason for Change

a) Justification: 
According to RD and SD, the PoC Client may indicate the max bandwidth for its receive buffer capability. This CR adds that capability by using RFC4566 defined parameter
R01: The meeting asked to check and clarify whether the parameter is unidirectional or bidirectional. The RFC 3264 SDP offer/answer model clearly explains e.g. that if the answerer includes this parameter in its SDP answer it means that the answerer wishes to indicate its desired maximum data rate for the reception. So this parameter is unidirectional and needs not to be responded as response would indicate the the responder would set limitations on its reception capabilities.
R02: Editorial correction from "band width" to "bandwidth"
b) Clauses affected:

6.1.3.1a and 6.2.1.1a
c) Summary of change:
Add optional parameter b=AS
d) Consequence if not approved:

Not consistent PoC specs
e) Reason for revision:

R01: Included clarification about for what purpose the b=AS parameter is included.

2 Impact on Backward Compatibility

None
3 Impact on Other Specifications

None
4 Intellectual Property Rights

Members and their Affiliates (collectively, "Members") agree to use their reasonable endeavours to inform timely the Open Mobile Alliance of Essential IPR as they become aware that the Essential IPR is related to the prepared or published Specification.  This obligation does not imply an obligation on Members to conduct IPR searches.  This duty is contained in the Open Mobile Alliance application form to which each Member's attention is drawn.  Members shall submit to the General Manager of Operations of OMA the IPR Statement and the IPR Licensing Declaration.  These forms are available from OMA or online at the OMA website at www.openmobilealliance.org.

5 Recommendation

Agree
6 Detailed Change Proposal

Client makes an offer
6.1.3.1a SDP offer generation
For a PoC Session one or more Media MAY be offered. The offered Media MAY consist of PoC Speech, Audio, Video and Discrete Media. Media for a PoC Session are offered with an SDP body, each independent Media represented by its own media-level section also known as m-line. One PoC Session MAY include one or more Media-floor Control Entities.
When the PoC Client generates the SDP offer for the SIP Session refresh using SIP re-INVITE request, the PoC Client SHALL offer the currently used Media with used Media Parameters according to rules and procedures of [RFC3264].

When the PoC Client establishes a Pre-established Session, the PoC Client SHALL compose the SDP offer as in case of PoC Session initiation. In the SDP offer, the PoC Client MAY include one or more Media and one or more Media-floor Control Entities.
When the PoC Client requests User Plane adaptation, the PoC Client SHALL offer the used Media with modified Media Parameters according to rules and procedures of [RFC3264].

When the PoC Client generates SDP offer for placing media off hold or placing media on hold, the PoC Client SHALL offer the used Media with used Media Parameters according to rules and procedures of [RFC3264].

When the PoC Client offers to add new Media to the PoC Session or to connect to Media in the PoC Session, the PoC Client SHALL offer the Media according to rules and procedures of [RFC3264].
NOTE 1:
PoC Client is not necessarily authorized to add a Media to the existing PoC Session

When the PoC Client offers to disconnect from a Media in the PoC Session, the PoC Client SHALL mark the Media as rejected according to rules and procedures of [RFC3264]. 

The PoC Client MAY offer to add a new Media, to connect to a Media and to disconnect from a Media in the PoC Session in the same SIP request.

Editor's note: It is FFS if the PoC Session re-join or Chat PoC Group Session join needs to be handled differently that Ad-hoc PoC Session initiation

Editor's note: It is FFS whether an explicit removal of Media from PoC Session is needed ot whether it is enough to have a policy which removes the Media based on disconnecting from a Media by a Participant.
The SDP offer SHALL be composed according to rules and procedures of [RFC3264] and [RFC4566] as follows:
1. the IP address of the PoC Client for each offered Media and for each offered Media-floor Control Entity SHALL be set;
2. the media-level section for each offered Media SHALL consist of:
a) the port number for Media;
b) the codec(s) and Media Parameters;

NOTE 2:
The Media Parameters of the Discrete Media are specified in [OMA IM TS].

c) the "a=label" attribute with a unique value as specified in [RFC4574], if Media is to be connected to a Media-floor Control Entity, except when only PoC Speech with TBCP is offered; 
d) the IP address of the PoC Client and port number to be used for RTCP at the PoC Client, according to rules and procedures of [RFC3605], if the Media uses the RTCP protocol and other than the default IP address or port number specified by the [RFC3550] is to be used; and,
e) optionally the "b=AS" attribute as specified in [RFC4566], if the PoC Client indicates bandwidth limitations to receive the particular Media.
Editors Note: following is ffs "– e) an attribute to set the Media inactive, if PoC Client is not willing to send or receive the Media immediately."
3. if any Media-floor Control Entity is offered, the media-level section of each offered Media-floor Control Entity consisting of:
a) the protocol for Media-floor Control identified by version parameter;
NOTE 3:
The protocol can be either Talk Burst Control Protocol or Media Burst Control Protocol.

b) the Media floor Control Entity parameters

c) the port number for Media-floor Control Entity; and,

d) the "a=floorid:0 m-stream" attribute with value(s) referencing the Media as specified in [draft-ietf-mmusic-sdp-bfcp] intended to be connected to the Media-floor Control Entity except when only PoC Speech with TBCP is offered.

e) optionally TBCP MIME parameters as specified in E.3 "SDP Extensions";
With an SDP offer, the following SHALL be applied:
1. if PoC Speech is offered, the media-level section that identifies PoC Speech SHALL be connected to Media-floor Control Entity;
2. if Video is offered, the media-level section that identifies Video SHALL be connected to Media-floor Control Entity;
3. if Audio is offered, the media-level section that identifies Audio SHALL be connected to Media-floor Control Entity; and,

4. if Discrete Media is offered and if it is bound to a Media-floor Control Entity, the media-level section that identifies Discrete Media SHALL be connected to Media-floor Control Entity.
Editor's note: how to distinguish the PoC Speech and Audio is FFS.
PoC Client SDP answer
6.2.1.1a SDP answer generation

When PoC Client receives an initial SDP offer for a PoC Session, then the PoC Client SHALL accept or reject each Media according to rules and procedures of [RFC3264].
When PoC Client receives an SDP offer, which removes a Media from the existing PoC Session, then the PoC Client SHALL accept each Media removal in the SDP answer according to rules and procedures of [RFC3264].

When PoC Client receives an SDP offer, which offers adding new Media in the existing PoC Session, then the PoC Client SHALL accept or reject each new Media according to rules and procedures of [RFC3264].

The SDP answer SHALL be composed according to rules and procedures of [RFC3264] and [RFC4566] as follows:

1. the IP address of the PoC Client for each accepted Media and for each accepted Media-floor Control Entity SHALL be set;
2. the media-level section for each accepted Media from the SDP offer SHALL consist of:
a) the port number for Media;

b) the codec(s) and Media Parameters acceptable by the PoC Client for the PoC Service selected from those in the SDP offer contained in the incoming SIP INVITE request or the SIP re-INVITE request within a Pre-established Session;

NOTE 1:
The Media Parameters of the Discrete Media are defined in [OMA IM TS].
c) the "a=label" attribute with a unique value as specified in [RFC4574], if Media is to be connected to a Media-floor Control Entity and except when only PoC Speech with TBCP is accepted; 
d) the IP address of the PoC Client and port number to be used for RTCP, according to rules and procedures of  [RFC3605], if the Media uses the RTCP protocol and other than the default IP address or port number specified by the [RFC3550] is to be used; and,
e) optionally the "b=AS" attribute as specified in [RFC4566], if the PoC Client indicates bandwidth limitations to receive the particular Media.
Editors Note: following is ffs "– e) if PoC Client is not willing to send or receive the Media immediately, an attribute to set the Media inactive. ".
3. for any Media-floor Control Entity, that is offered in the SDP offer and accepted in the SDP answer, the media-level section of each offered Media-floor Control Entity SHALL consist of:
a) the protocol for Media-floor Control identified by version parameter as in the SDP offer;

NOTE 2:
The protocol can be either Talk Burst Control Protocol or Media Burst Control Protocol.

b) the Media-floor Control Entity parameters selected from those in the SDP offer contained in the SIP INVITE request or the SIP re-INVITE request within a Pre-established Session; 

c) the port number for Media-floor Control Entity; and,
d) the "a=floorid:0 m-stream" attribute with value(s) referencing the Media as specified in [draft-ietf-mmusic-sdp-bfcp] intended  to be connected the Media-floor Control Entity except when only PoC Speech with TBCP is accepted;
4. if a Media-floor Control Entity is either rejected or not supported: 

a) the Media-floor Control Entity SHALL be marked as rejected according to rules and procedures of [RFC3264]; and

b) all the Media bound to the Media-floor Control Entity SHALL be rejected according to rules and procedures of RFC [3264];
5. the Media not supported or rejected SHALL be marked as rejected according to rules and procedures of [RFC3264];

6. if QoE Profiles are provisioned to the PoC Client, the PoC Client SHALL include a QoE Profile attribute with the value of the Local QoE Profile for the PoC Session, when different than the ‘Basic’ QoE Profile, as specified in subclause E.3.2 “QoE Profile”. The Local QoE Profile SHOULD be equal to the QoE Profile indicated in the received SDP offer, if allowed according to the QoE Profiles provisioned to the PoC Client. Otherwise it SHOULD be the highest QoE Profile provisioned to the PoC Client..
Editor’s note: The provisioning of the QoE Profiles to the PoC Client is FFS. 
With an SDP answer, the following SHALL be applied:

1. if PoC Speech is accepted, the media-level section that identifies PoC Speech SHALL be connected to the corresponding Media-floor Control Entity as in the SDP offer;
2. if Video is accepted, the media-level section that identifies Video SHALL be connected to the corresponding Media-floor Control Entity as in the SDP offer;
3. if Audio is accepted, the media-level section that identifies Audio SHALL be connected to the corresponding Media-floor Control Entity as in the SDP offer; and
4. if Discrete Media is accepted and bound to a Media-floor Control Entity, the media-level section that identifies Discrete Media SHALL be connected to corresponding Media-floor Control Entity as in the SDP offer.

Editor's note: how to distinguish the PoC Speech and Audio is FFS
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