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1 Reason for Contribution

Error Report PR 0007 (PoC-585) requests for clarification on following:

Specification:

XDM OMA-TS-PoC_XDM-V1_0-20050428-C

Location in Spec:

draft-ietf-simple-xcap-07, section 8.2.6

Problem Summary:

In the document: "The Extensible Markup Language (XML) Configuration Access Protocol, (XCAP), draft-ietf-simple-xcap-07" section 8.2.6 is unclear regarding a server response to a PUT request.

Problem Text:

In the document: "The Extensible Markup Language (XML) Configuration Access Protocol, (XCAP), draft-ietf-simple-xcap-07" section 8.2.6 states "If the creation or insertion was successful, and the resource interdependencies are resolved, the server returns a 200 OK or 201 Created, as appropriate."  What is the appropriate response when inserting an element or attribute into a pre-existing document?

2 Summary of Contribution

This contribution intends to clarify the error in report and provide resolution for it.

3 Detailed Proposal

Rationale:

Clearly the XCAP section 8.2.6 is not self-explanary, since insertion of a new element/attribute is also a creation of a resource, so it doesn't belong to separate categories and therefore the 200 or 201 cannot be responded accordingly. 

It was clarified in PoC email list, that in HTTP specification, section 9.6 of RFC2616:

"If a new resource is created, the origin server MUST inform the user agent via the 201 (Created) response. If an existing resource is modified, either the 200 (OK) or 204 (No Content) response codes SHOULD be sent to indicate successful completion of the request."

Resource is defined in RFC2616 as:

"   resource

      A network data object or service that can be identified by a URI,

      as defined in section 3.2. Resources may be available in multiple

      representations (e.g. multiple languages, data formats, size, and

      resolutions) or vary in other ways."

And most of the people agree that the same logic should be used by XCAP. Here it is the interpretation from the contribution source:
1. Any insertion (=creation) of a new resource (= element, attribute and xml document at the first time), would be responded with a 201 created. 

2. And any modification to an existing resource = element, attribute and xml document) would be responded with a 200 Ok.

Note, though creation of element or attribute is also modification of an existing resource, the response should always be 201 as long as the HTTP URL points to an element or attribute. But if the HTTP URL refers to a full xml document, meaning to 

replace the old document with new one, then 200OK should be used, which stands for modification of an xml document. So it depends on the HTTP URL.

It's clearly that XCAP I-D needs clarification. As now we are waiting for feedback received from the author. Latest by Montreal meeting, a resolution shall be provided to the IOP WG.

4 Intellectual Property Rights

Members and their Affiliates (collectively, "Members") agree to use their reasonable endeavours to inform timely the Open Mobile Alliance of Essential IPR as they become aware that the Essential IPR is related to the prepared or published Specification.  This obligation does not imply an obligation on Members to conduct IPR searches.  This duty is contained in the Open Mobile Alliance application form to which each Member's attention is drawn.  Members shall submit to the General Manager of Operations of OMA the IPR Statement and the IPR Licensing Declaration.  These forms are available from OMA or online at the OMA website at www.openmobilealliance.org.

5 Recommendation

As section 3.
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