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1 Reason for Contribution

PR 0009 error report (PoC-587) requests below clarification:

Specification:

XDM OMA-TS-PoC_XDM-V1_0-20050428-C

Location in Spec:

PoC_XDM 5.1.5; Presence_RLS_XDM 5.1.6

Problem Summary:

Different Error Message allowed in Presence_RLS_XDM and PoC_XDM for the same error condition.

Problem Text:

In the PoC_XDM section 5.1.5 and the Presence_RLS_XDM section 5.1.6, the Validation Constraints for the same error condition allow for different error messages.  

Presence_RLS_XDM states "If the Service URI does not conform to the local policy or the constraints described above, the RLS XDMS SHALL respond with an HTTP "409 Conflict" response as described in [XCAP]."

PoC_XDM states "If this "uri" attribute value does not conform to any local policy or the uniqueness constraintS described above, the PoC XDMS SHALL respond with an HTTP "409 Conflict" response as described in [XCAP]. The error condition SHALL be described by the <uniqueness-failure> error element."  

Since Presence_RLS_XDM allows for any error message to be sent in reponse, but PoC_XDM requires a specific response.  Is the PoC_XDM message to be used when RLS is used without a PoC application?
Rationale:

The section 5.1.5 in PoC XDM and the RLS XDM spec section 5.1.6 deal with similar issue. Since PoC XDM spec and RLS XDM spec belongs to two independent enablers, there is no guarantee that the changes will be synchronized since the people dealing with the enablers are usually different. 

Regarding to whether this error SHALL or not be included inthe <uniqueness-failure>, it is specified in XCAP I-D section 8.2.6: "That response SHOULD contain a detailed 

   conflict report containing the <uniqueness-failure> element.  That

   element can contain suggested values that the client can retry with.

   These SHOULD be values that, at the time the server generates the

   409, would meet the uniqueness constraints." 

Since it is a recommendation, per author's understanding, there is no mistake in PoC XDM specification; it's up to the specification developers to decide whether a conflict report should be added or not. In fact, PoC WG has further adopted a resolution to assist the PoC Client picking a valid URI from Server-proposed-list of URIs, as agreed CR OMA-POC-2005-0484R04-XDM-CR-Mandatory-alt-value-in-HTTP-409-Conflict.

2 Summary of Contribution

This contribution intends to clarify the error in report and provide resolution for it.

3 Detailed Proposal

Resolution:

Nothing needs to be done per PoC WG specification. There is no prohibition from Presence RLS XDM spec to adopt the same response as specified in PoC XDM spec, but it is up to the PAG WG and it is out of scope of PoC WG.
4 Intellectual Property Rights

Members and their Affiliates (collectively, "Members") agree to use their reasonable endeavours to inform timely the Open Mobile Alliance of Essential IPR as they become aware that the Essential IPR is related to the prepared or published Specification.  This obligation does not imply an obligation on Members to conduct IPR searches.  This duty is contained in the Open Mobile Alliance application form to which each Member's attention is drawn.  Members shall submit to the General Manager of Operations of OMA the IPR Statement and the IPR Licensing Declaration.  These forms are available from OMA or online at the OMA website at www.openmobilealliance.org.

5 Recommendation

As section 3.
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