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1 Reason for Contribution

Request of MMSG.
2 Summary of Contribution

Proposed answer to IOP MMS on PIM testing
3 Detailed Proposal

Dear All.

Please find attached my interpretation: 

1) An MMS Client that is creation conformant to one of the MM Content Classes Image basic etc. SHALL support the insertion of  vCard 2.1 and of vCalendar 1.0 objects in an MM. 

How this insertion is done should be declared by the manufacturer before the test. CONF does not sepcify a particular method.

2) An MMS Client that is creation conformant to one of the MM Content Classes Image basic etc. SHALL follow

the creation mode requirements (e.g., when the mode is RESTRICTED) if a PIM object does not "follow the rules".

3) Similar for submission

4) An MMS Client that is retrieval conformant to one of the MM Content Classes Image basic etc. SHALL support the retrieval of an MM within that MM Content Class containing a 'legal' PIM object. There is no requirement what to do if the PIM object is 'illegal'. 

5) An MMS Client that is presentation conformant to one of the MM Content Classes Image basic etc. SHALL be able to present a PIM object allowed in that class 'in a reasonable way'. There is no exact requirement how, and there is no requirement what to do if the PIM object is 'illegal'.

Now to the questions:

Q1: When testing the submission, the PIM should be 'legal' (positive test case); it could also be tested that in RESTRICTED/WARNING an incorrect PIM object is discovered. 

For creation, it should be tested that an inserted PIM object is legal with the appropriate creation mode setting; it could also be tested that in RESTRICTED/WARNING an incorrect PIM object is discovered (more tricky, because the test can only be done if there is a way to try the insertion).

Q2: My feeling is that the requirements how to present a PIM object are not very specific. The presentation should be 'reasonable'.

Q3: Test for retrieval: Send an MM within the supported MM Content Class and including a PIM, check that it is retrieved.

    Test for presentation: Check that for an MM within the supported MM Content Class and including a PIM, the PIM is presented in a reasonable way.

-----------------------------------------------------------

Request for clarification - PIM objects and conformance to IMC sp ecifications

The IOP-MMS SWG would like to request clarification on certain aspects of the MMS 1.2 specifications.

1          Overview

As a result of conformance testing, certain issues regarding the explicit and/or implicit requirements upon sending and receiving MMS clients have been raised.

Document OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A, in clause 7.1.2, states:

"The following PIM (Personal Information Management) [PIM] objects SHALL be supported as attachments to an MM.

         vCard version 2.1 (mime-type: text/x-vCard)

        vCalendar version 1.0 (mime-type: text/x-vCalendar)"

Internet Mail Consortium specifications for vCard and vCalendar define certain mandatory fields within vCard and vCalendar objects.  Some of these fields, such as protocol version, may not have any significance for the user of the MMS client and as such one can expect that their value will not be presented to the user via the user interface of the client.

Support for PIM objects as attachments to an MM within a sending MMS client may be considered to impinge upon a number of functions within the client:

    Creation of the PIM object via the client user interface

    Entry of values, such as name, address and date, via the client user interface and storage of these as part of the PIM object in the client

    Creation of a vCard or vCalendar object, for attachment to an MM, from the stored PIM object in the client.

    Sending the MM with attachment via an M-Send.req PDU

    Support for PIM objects as attachments to an MM within a receiving MMS client may similarly be considered to impinge upon a number of functions within the client:

    Retrieval of the MM with attachment in an M-Retrieve.conf PDU

     Interpretation of the attached vCard  or vCalendar object

     Presentation via the client user interface of fields contained in the received vCard or vCalendar object

In particular, the ability of an MMS client to support fields in a vCard or vCalendar object which are defined as mandatory by the Internet Mail Consortium specifications will be partially determined by the user interface capabilities of the MMS client.

2          Questions for Clarification

Q1.       When testing the conformance of a sending MMS client should the vCard or vCalendar object attached to an MM in an M-Send.req PDU contain all mandatory fields as defined by the appropriate Internet Mail Consortium specification ? (Given that such a requirement may have consequences for the required input capabilities of the client user interface)  

 Q2.       When testing the conformance of a receiving MMS client should the user interface of the client be able to present to the user all mandatory fields (with user significance) as defined by the appropriate Internet Mail Consortium specification ?          
Q3.       If the answer to Q2 is no, what should be regarded as a test of conformance, in a receiving MMS client, to the requirement from OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A as quoted above ?          
3          Conclusions          
IOP-MMS kindly request that MWG-MMSG consider the questions in section 2. IOP-MMS are currently finalising the MMS 1.2 ETS and would appreciate to receive an answer to these questions by Friday 22nd April 2005.
Best Regards,
Phil Young, Anite Telecoms          127 Fleet Road, Fleet, Hampshire, GU51 3QN, UK          Tel:  +44 (0)1252 775354          Fax: +44 (0)1252 775299          E-mail: <mailto:phil.young@anite.com 
4 Intellectual Property Rights

None Licensing Declaration.
5 Recommendation

To take appropriate action.
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