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1 Overview

As a result of inter-operability testing certain issues regarding the explicit and/or implicit requirements upon sending and receiving MMS clients have been raised.

Document OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A, in clause 7.1.2, states:

“The following PIM (Personal Information Management) [PIM] objects SHALL be supported as attachments to an MM.

vCard version 2.1 (mime-type: text/x-vCard)

vCalendar version 1.0 (mime-type: text/x-vCalendar)”

OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A also states, in clause 10.2.1, that:

“The Content-Type in M-Send.req and M-Retrieve.conf SHALL be application/vnd.wap.multipart.mixed when there is no presentation, and application/vnd.wap.multipart.related SHALL be used when there is SMIL presentation available. Use of other content types is outside the scope of this specification.”

It has become apparent through inter-operability testing that the clauses reproduced above have been interpreted in more than one manner in such a way that may cause inter-operability problems for the user community.  A set of questions has been formulated in section 2 of this liaison statement in order to explain the issues identified.

2 Questions for Clarification

Q1.
What is the intended interpretation of the phrase “… as attachments to an MM”, which is used specifically in relation to PIM objects ?

Q2.
May a PIM object be attached to an MM containing presentation and thus having a Content-Type value of application/vnd.wap.multipart.related in the MMS PDUs transporting it.

Q3.
May a PIM object be attached to an MM not containing presentation and thus having a Content-Type value of application/vnd.wap.multipart.mixed in the MMS PDUs transporting it.

Q4.
Support for PIM objects is mandatory (SCR MMSCONF-MED-C-015).  Thus, is a receiving MMS client required to support retrieval and presentation of PIM objects:

· when they are attached to an MM containing presentation and thus having a Content-Type value of application/vnd.wap.multipart.related in the M-Retrieve.conf PDU ?

· when they are attached to an MM not containing presentation and thus having a Content-Type value of application/vnd.wap.multipart.mixed in the M-Retrieve.conf PDU ?

· in both of the above situations ?

3 Requested Action(s)

IOP-MMS kindly request that MWG-MMSG consider the questions in section 2 above and respond via the contact method(s) detailed above.

The next face-to-face meeting of IOP-MMS, which will consider this issue further, will be in Singapore on 11th -13th April 2005.

4 Conclusion

IOP-MMS thank MWG-MMSG for their consideration of this matter and look forward to receiving a response clarifying the issue identified qabove.
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