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1 Overview

As a result of conformance testing certain issues regarding the explicit and/or implicit requirements upon sending and receiving MMS clients have been raised.

Document OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A, in clause 7.1.2, states:

“The following PIM (Personal Information Management) [PIM] objects SHALL be supported as attachments to an MM.

vCard version 2.1 (mime-type: text/x-vCard)

vCalendar version 1.0 (mime-type: text/x-vCalendar)”

Internet Mail Consortium specifications for vCard and vCalendar define certain mandatory fields within vCard and vCalendar objects.  Some of these fields, such as protocol version, may not have any significance for the user of the MMS client and as such one can expect that their value will not be presented to the user via the user interface of the client.

Support for PIM objects as attachments to an MM within a sending MMS client may be considered to impinge upon a number of functions within the client:

· Creation of the PIM object via the client user interface

· Entry of values, such as name, address and date, via the client user interface and storage of these as part of the PIM object in the client

· Creation of a vCard or vCalendar object, for attachment to an MM, from the stored PIM object in the client.

· Sending the MM with attachment via an M-Send.req PDU

Support for PIM objects as attachments to an MM within a receiving MMS client may similarly be considered to impinge upon a number of functions within the client:

· Retrieval of the MM with attachment in an M-Retrieve.conf PDU

· Interpretation of the attached vCard  or vCalendar object

· Presentation via the client user interface of fields contained in the received vCard or vCalendar object

In particular, the ability of an MMS client to support fields in a vCard or vCalendar object which are defined as mandatory by the Internet Mail Consortium specifications will be partially determined by the user interface capabilities of the MMS client.

2 Questions for Clarification

Q1.
When testing the conformance of a sending MMS client should the vCard or vCalendar object attached to an MM in an M-Send.req PDU contain all mandatory fields as defined by the appropriate Internet Mail Consortium specification ? (Given that such a requirement may have consequences for the required input capabilities of the client user interface)

Q2.
When testing the conformance of a receiving MMS client should the user interface of the client be able to present to the user all mandatory fields (with user significance) as defined by the appropriate Internet Mail Consortium specification ?

Q3.
If the answer to Q2 is no, what should be regarded as a test of conformance, in a receiving MMS client, to the requirement from OMA-MMS-CONF-V1_2-20050301-A as quoted above ?

3 Requested Action(s)

IOP-MMS kindly request that MWG-MMSG consider the questions in section 2 above and respond via the contact method(s) detailed above.

The next face-to-face meeting of IOP-MMS, which will consider this issue further, will be in Singapore on 11th -13th April 2005.

4 Conclusion

IOP-MMS thank MWG-MMSG for their consideration of this matter and look forward to receiving a response clarifying the issue identified above.
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