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1 Reason for Change

There is an ambiguity in Section 6.2.2.2 as to what content is the being available to fetch by the XDMC when the XDMS is indicating the use of content indirection in a SIP NOTIFY. 

If we go back to the reason for using content-indirection in XDM, two come to mind:

1. To avoid sending too large of a content in a NOTIFY in order to avoid overloading the SIP Core and the radio interface. This can, e.g., be bounded by having the xcap-diff being too large for UDP.

2. To provide a possibility to obtain an XCAP URI representing a document of someone else, i.e. to send a SIP SUBSCRIBE you have to know only XUI of the owner, or the SIP URI representing the resource. If you request content indirection the SIP NOTIFY then contain a complete XCAP URI for the requested document.

Based on the reasoning above, it could be argued that the content-indirection reference in the SIP NOTIFY should be:

· To the xcap-diff

· To the whole document.

The IETF content-indirection draft states that:

· It MUST be possible for the UAC and UAS to negotiate the type of the indirect content when using the content indirection mechanism.

· It MUST allow for indirect transference of content in any SIP message that would otherwise carry that content as a body.

As such, the content indirection is used to transfer a particular body in an "indirect way". The information transmitted in the body and the information transmitted indirectly is supposed to be equal. 

Furthermore, there is no a need to send a reference to a whole document via content indirection. The complete XCAP URI can be extracted also from the xcap-diff body ("xcap-root" + "/" + "doc-selector"), which satisfies the original reason (2) described above.

The SIP NOTIFY should, therefore, always include an xcap-diff body, either directly, or (optionally) via content indirection.
R01: The following text captures the feedback on the contribution from Haris and Anders. The conclusion seems to be that combining xcap-diff with content-indirection is not fully understood and needs more time. As such, it is proposed to have this contribution noted for now. The arguments are captured below for completeness only. 
1. If we create xcap-diff documents to be retrieved via content-indirection, there is a problem for the XDMS to make an authorization as this is in Phase I based on a matching of X-XCAP-Asserted-Identity with the AUID that is in the full XCAP URI of the document only. Aggregation Proxy might not be able to authenticate and route if no AUID

Response: The content indirection will involve the server sending a XCAP URI which it knows about when accessed subsequently.The XCAP URI for xcap-diff docs have an AUID.  When the XDMC changes an XDMS hosted document, the server would send out the content indirection URI as below: 
http//xcap.example.com/services/resource-lists/users/sip:john@sonim.com/lists.xml#<op-type>.<ETAG>/~~/<node-selector> 

Note: Here op-type is the operation used during the change. 
      It can be CREATE, UPDATE or DELETE 
      ETAG is the new etag of the changed document. 

The client can do a GET on the above URL. The server will treat it as follows: 

a) If the ETAG of the latest server document does not match the one in the URI the request is rejected with a 404 Not Found 

b) If the GET request contains an If-Match, If-None-Match or If-Modified-Since, or If-Unmodified-Since, those conditions will be AND-ed to (1) 

c) If the ETAG of the latest server document matches the URI and all preconditions (If-* headers) are satisfied, AND the Accept header in the GET request has xcap-diff as an acceptable content type,  then the operation type and the node selector are used to generate the xcap-diff document associated with the change 

Eg URI: 

http//xcap.example.com/services/resource-lists/users/sip:john@sonim.com/lists.xml#1.1234/~~/resource-lists/list[@name="contacts"]

where 1 = op-type CREATE 
1234 = ETAG of the changed doc 
2.  We must be defined what MIME-types a client accepts when using Content-indirection.  and how the ACCEPT header shall look like if the server shall sent xcap-diff format to client. It is not a good thing to have the content server store xcap-diff documents. Another is that this will be a new node for us.

Response: The XCAP server (rather than a separate content server) shall accommodate xcap-diff docs also. The XCAP server hosts the xcap-diff (with history size of 1 document). The content indirection URL sent out will be labelled with the last operation & the etag associated with the change to the document.  When accessed via this URI with an Accept header indicating xcap-diff, the server will send out the xcap-diff for the change.
2 Impact on Backward Compatibility

n/a

3 Impact on Other Specifications

n/a

4 Intellectual Property Rights

Members and their Affiliates (collectively, "Members") agree to use their reasonable endeavours to inform timely the Open Mobile Alliance of Essential IPR as they become aware that the Essential IPR is related to the prepared or published Specification.  This obligation does not imply an obligation on Members to conduct IPR searches.  This duty is contained in the Open Mobile Alliance application form to which each Member's attention is drawn.  Members shall submit to the General Manager of Operations of OMA the IPR Statement and the IPR Licensing Declaration.  These forms are available from OMA or online at the OMA website at www.openmobilealliance.org.

5 Recommendation

Accept the document with the changes shown below.

6 Detailed Change Proposal

6.2.2.2 Generating a NOTIFY request

The XDM Server SHALL generate a NOTIFY request as described in the [RFC3265] and [SIP_UA_Prof] with the clarifications given in this sub-clause.
The XDM Server

1. SHALL check content-types accepted by the XDM Client as indicated in the SUBSCRIBE request (see sub-clause 6.1.2.1);

a. if both indirect and directly supplied content are acceptable, the XDM Server MAY include either alternative;

b. if acceptable for the XDM Client, the XDM Server SHALL include an “application/xcap-diff+xml” body as defined in [XCAP_Diff];

c. if acceptable for the XDM Client, the XDM Server SHALL include a “message/external-body” body as defined in [SIP_UA_Prof] and [INDIRMECH] from where the same partial XML updates can be retrieved;

2. SHALL send the NOTIFY request towards the SIP/IP Core according to the procedures of the SIP/IP core.

The responses to the NOTIFY request SHALL be handled in accordance with [RFC3265], [SIP_UA_Prof], and the procedures of the SIP/IP core.

When the SIP/IP Core corresponds with 3GPP/3GPP2 IMS, the XDM Server SHALL use 3GPP/3GPP2 IMS requirements, mechanisms and procedures as defined in [3GPP TS 24.229] / [3GPP2 X.S0013.4] with the clarifications given in this sub-clause.
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